onsdag 22 januari 2014

Lax i citronsås

Min tanke var att gör laxpudding. Hade längtat hela dagen. Men när jag kom hem så ekade ägg-förrådet tomt. Det blev lax i ugn med citron sås. Jag hade bara soyghurt men det vore bäst med créme frech. 

Ingredienser 
Laxfile
Purjolök
Cream frech 
Citron
Dill
Svart och vitpeppar
Salt

Hacka och stek gröna delen på purjolöken. Blanda ihop allt och lägg på laxen i en ungsfast form. In i ugnen i ca 15 minuter och servera med kokt eller pressad potatis! 






söndag 19 januari 2014

Varm kycklingsallad med bacon-chips

Förtfarnade söndag. Fortfarande skåpmat. Fiskgratängen blir morgondagens middag. Idag blir det en wok-lik varm sallad med kyckling och bacon.

Ingredienser- 2mindre portioner
2kyckling filéer 
100g grönkål
1spetspaprika
1gröndel av purjolök
1/2pkt bacon
Parmesan
Svartpeppar
Pimento krydda
Olivolja
Vitlöksolja
Parmesan (eller valfri ost)

Stek kyckling filéerna hela. Krydda med peppar och pimemto på båda sidorna. Stek dem hårt. När de nästan är klara, ta upp dem ur pannan och skär i tunna bitar. Fortsätt steka dem.

Under tiden strimlar du kålen, purjon och paprikan. När kycklingen är klar höjer du temperaturen i pannan och byter plats på grönsakerna och kycklingen. Ringla vitlöksoljan och olivolja över grönsakerna. Stek hastigt. Klipp baconet i strimlor och stek i en annan panna. Även det snabbt och hårt så att det blir som chips. 

Lägg upp allt på ett större fat och riv lite ost på! 




Fiskgratäng med sötpotatis

Söndag!
Idag blir det skåprensarmat. 
Hittade lite torsk i frysen, ostdipp från fredagsmyset och sötpotatismos från en dag jag panerade strömming.
Nu blir det fiskgratäng!
(Bilden är inte så rolig. Det fanns inte så mycket sötpotatis så det ser lite glest ut. Men det positiva är att man bara får äta en liten mängd sötpotatis per portion på FODMAPs)

Ingredienser
400g tinad torsk
Ostdipp
Cremefrech
Chiliflakes
Sötpotatis mos 
Riven parmesan 
Svart-och vit-peppar
Salt

Lägg fisken i mitten av en ungssäker form. Peppra och salta fisken. Blanda dippen, créme frechen och chilin. Häll sås/cremen över fisken. Klutat ut moset runt om fisken. Riv på lite ost mitten, vi hade bara parmesan. Grädda ca 25-30min på 200grader




söndag 12 januari 2014

Lökfri korvgryta

Nu är jag helt slut efter att ha jobbat helgen. J är inte hemma så någon måste ju laga mat, alla röstade och jg förlorade.

När jag var och handlade sist upptäckte jag en ny grej, halal-korven som säljs på min affär är lökfri. Det är hur bra som helst, den smakar mer än julprinskorvar (som typ är de ända andra lökfria alternativet) och finns hela året. 
Det är korvarna. Jag köpte "grillkorv med nöt" men det finns även som ren kycklingkorv. 
Korven passar perfekt nu när jag är trött och inte vill ut i snöstormen och handla. Det blir korvgryta/fejkstroganof. 

Ingredienser- korvgryta 
1pkt lökfri halalkorv
Kycklingfond 
Pimento pulver
Tomatpuré 
Soja
Färskost
1skvätt mjölk
Spenat
Olja att steka i

Del av ingredienserna, fotade först lagade maten sen...

Hacka korven i valfri form. Stek i oljan. Ha på fond-kuben. På med allt annat. Låt koka ihop. 
Servera med ris.









onsdag 8 januari 2014

Lax med spenaträcke och zucchini-pasta

Idag blir det zucchini-pasta med lax. Enkelt och gott! Det var extrapris på en pesto-färskost så jag köpte den. Efter att ha gått omkonfigurera i butiken en evighet och läst på alla etiketter så blev jag snurrig. Nu såg jag att det var vitlökspulver i det... Kan inte hjälpas. Jag har haft en duktig dag så jag kan använda den utan större problem.

2 portioner
200 grader
Ingredienser
2 laxfileer
Några skedar pesto-färskost
Ca 10 kuber fryst hackad spenat
1 zucchini 
Körsbärs tomater
Salt och peppar



Koka ihop färskosten och spenaten. Är den inte tinad så koka den lite längre så det blir fastare. Annars rinner den av laxen. Peppra laxen. 

Ha på röran på laxen och sätt in dem i ugnen. 

Skölj och hyvla zucchini på längden med en potatisskalare. 

Salta av zucchini med rikligt med salt. Krama ur så mycket vatten det går. 

Stek upp med halverade tomater. 

Servera med laxen! 

 







tisdag 7 januari 2014

Sjuk?

Vad är okej att äta när allt bara verkar göra magen arg och svullen? För mig har det kännts som att det inte finns något sätt att göra min mage nöjd. Medicinerna har inte funkat som de ska, med crohns medicinerna blev crohnen stillsammare men de värsta vardags-symptomen berodde på IBSen och var därmed kvar... Jag fick tips om att äta laktosfritt eller glutenfritt eller kolhydrats fritt eller utesluta något annat ur min kost. Inget funkade. Så var det i ungefär ett år. Med olika mediciner och många läkarbesök.

Jag fick träffa en dietist som gav mig två A4-ark. Saker jag inte får äta på 1 1/2 sida och saker att välja istället på resterande halva. Jag höll på att garva ihjäl mig när jag tog emot paprena. Det verkade helt sinnessjukt. Vad skulle jag äta? Jag skrattade för att det kändes absurt och overkligt. Det har varit det stora problemet, att fatta att det faktiskt handlade om mig och mitt liv. Att jag skulle behöva ändra alla mina vanor efter vad den här dietisten sa. 

Jag kände en sorg. Det låter larvigt tycker jag själv. Men det handlade inte om maten i sig, trots att listan var omslutande och jag alltid älskat att laga mat. Det handlade om att behöva både skyllta med och acceptera min sjukdom. Från och med då behövde jag förklara för varenda kotte vad jag led av och hur det påverkade mig. Tacka nej till middagsbjudningar eller var jordens jobbigaste gäst som frågade inte bara om vad de serverade rätterna innehöll utan även vad innehållet innehöll. Jag testade typ två veckor. Dieten fungerade hur bra som helst. Tillsammans med en anti-depressiv för magen så funkade dieten perfekt. Jag blev as arg. Jag är inte sjuk! Vem fan tror dom att dom är?!  Jag var arg på allt. På min kropp, på läkarna, på mina sjukdomar, på medicinerna. 

Jag struntade i dieten. Struntade i medicinen. Jag skulle ta mig fan visa att jag kunde fixa det här själv. Det gick tillbaka till att vara dåligt. Magkramper, bajs-attacker, svullen mage och analsprickor. Jag testade bland annat lchf men det gjorde inte saken bättre eftersom att min crohn sitter i nedre delen av tunntarmen. Det blev värre och värre. På julafton 2013 hade jag hög feber och sånna hemska magkramper. Vårdguiden trodde det var blindtarmen så  jag fick åka in på akuten. Jag fattade vad det egentlig rörde sig om men jag ville inte erkänna det. 

Egentligen så får jag väl skylla mig själv... Jag visste ju vad som var "rätt" och att jag gjorde tvärt om. Jag gjorde min sjukdom värre. Men det är inte så lätt sak att acceptera. Tja, du har en kronisk sjukdom. Ändra ditt liv tack.
Jag har inte haft någon sjukdomsinsikt. Jag har till och med vägrat skaffa det. Men nu har jag varit arg tillräckligt. Jag vägrar låta det här styra mitt liv så med denna blogg ska jag skaffa mig sjukdomsinsikt och släppa min ilska. 

Tror att det kallas att ta ansvar för sitt eget välmående? 

söndag 5 januari 2014

Dagens frukost

Det är oftast redan på frukosten som jag failar. Det viktiga med den här dieten är lika mycket att äta rätt saker som att äta lite, ofta och ungefär samma tider. Utan frukost får jag magkramper efter lunch även fast jag äter rätt. Det är inte värt det men jag är så  hemskt lat och morgontrött.. 

Idag tog jag mig äntligen i kragen och gjorde mig en ostfralla (recept i tidigare inlägg) och en banan/hasselnöts-smoothie. På FODMAPs får man bara äta två frukter om dagen, fördelade på olika tillfällen och bara vissa frukter. Men banan är ok bara den varken är brun eller grön. 

Den är så lätt att göra och god men det blir ingen bild för den är inte vacker. 

Banan/Hasselnöt-smoothie 
En banan
I.5dl hasselnöts dryck
Lite citron

Mixa allt med stavmixer så är den klar! 

Grönkålssoppa

Det blev ingen kycklingsoppa. Det fick bli grönkålssoppa istället. Väl i affären tröttnade jag på kyckling. På FODMAPs dieten blir det inte mycket vego mat eftersom att man inte kan äta baljväxter. Kål i regel är också gasbildande och brukar således vara uteslutet men nu såg jag på appen IBSfri att grönkål är lugnt. Så jag körde på det, det är ju i säsong nu och allt. Soppan är inte vegetarisk nu eftersom att jag ändå kokade klart kycklingbuljongen och använde mig av den

Grönkålssoppa- ingredienser
Gröna delen av 1 purjolök
Ca 150g grönkål
1msk Vitlöksolja
Ca 1.5 liter kycklingbuljong (se tidigare inlägg) 
2.5dl mellangrädde
Skvätt citronjuice 
Salt och peppar

Ta fram och hacka allt. 

Fräs purjolöken i vitlöksoljan. Ha i grönkålen och fräs hastigt. 

Häll i buljongen och låt koka en stund

Använd stavmixer för att göra soppan slät. Häll i matlagningsgrädde, smaka av med salt, peppar och citron. Låt koka upp. 



Servera med kokt ägg och de nybakta frallorna! 







Lökfri kyckling buljong

Det kommer bli en grönkålssoppa istället. Men som bas kommer jag använda denna lökfria kycklingbuljong.

Kycklingbuljong- ingredienser
1 Kycklingskrov
Rikligt med vatten
Salt, i tsk/liter
Palstenacka 
Stjälkselleri
Morot

Täck skrovet med vatten och salta. Jag lät det stå så i ca 1 timme innan jag började koka det.

När det kokat i 2 timmar ha i grönsakerna. Låt koka 2 timmar till

Sila buljongen. Klart!







Glutenfria frallor

Min buljong kokar för fullt!
Jag bestämde mig för att baka glutenfritt bröd till min soppa. Gluten är en av de grejer som står på den långa nono-listan för FODMAPs. Glutenfritt bröd brukar vara så tråkigt, bara smular, är blekt och torrt. Nu blir det ett glutenfritt bröd men inte helt FODMAPS för jag bestämde mig för att ha äpple i för att få frallorna lite saftigare. Äpplet hjälper även degen att jäsa. Eftersom att mina mjölmixar tog slut fick jag spä ut med lite bovetemjöl.


Ingredienser:

25g jäst
2dl vatten
2dl mjölk
1/2dl fiberex
1msk fiberhusk
1 rivet ekologiskt äpple
2msk matolja
1msk ljus sirap
1 1/2 tsk salt
100g ljusmjölmix
250g mörkmjölmix
50g bovetemjöl



Börja med att värma upp vatten och mjölk till 37 grader. Blanda en del av spadet med jästen som du smulat ner i bunke, häl sedan i resten av spadet.

Blanda i fiberhusk och fiberex. Låt svälla i 10 minuter.

Riv äpplet och blanda i fiberhusk-blandningen.

Väg de olika mjölsorterna.

Blanda i sirapen, saltet och oljan i mjölblandningen
Vänd sedan i smeten.


Det blir en väldigt klibbig deg. Forma så gott du kan till bullar. För mig blev det 16 stycken.
Låt svälla under duk i 35 minuter. Pensla lätt med ägg. Grädda sedan i ugnen på 225 grader i 12-15 minuter.
Kom ihåg att sätta dem lite högre upp än "vanligt" bröd så ser de snyggare ut.
Resultatbilden kommer i nästa inlägg när soppan är klar.


Förberedelser, Kycklingsoppa

Dagens försök är att göra en regelrätt, välsmakande kycklingsoppa.

En av de största besvären när det kommer till FODMAPs och smak är att man inte får använda sig av lök. Den lök jag får använda är den gröna delen på purjolöken eller vårlöken. Om man vill ha ett substitut för vitlök är det smaksatt olja. 

Hur som helst, igår åt vi ungsrostad saffranskyckling. Det gör denna söndagen perfekt för kycklingsoppa. Nu har jag rensat skrovet och lagt i en kastrull med vatten. Med allt saffransmakande smör jag hade på den igår så borde det bli en välsmakande buljong. 

Nu ska jag sy klart min gardin och sen bege mig till affären för att inhandla ingredienserna. 

Snart tillbaka, 
Tove

Starten på något nytt

Hej

Jag börjar med att förklara vad det här är.

Det här är/kommer bli den mest oglamorösa bloggen i sverige. Om du råkat klicka dig hit för att läsa om fabulösa outfits och de bästa sminktipsen så är det nog bäst att du klickar dig vidare.
Livet med Crohns och IBS är allt annat än glamoröst med uppsvälld magen och tarmbesvär. Och det är just vad mitt liv nu är fokuserat på.

Kanske ska presentera mig. Jag heter Tove och jag är 21år . Jag har diagnosen Crohns sjukdom, vilket är en kronisk  inflammation i tarmen, sedan ungefär 1.5 år tillbaka. Utöver det har jag grov IBS, irriterad tarm. Mina främsta symptom beror på IBSen vilket är skönt eftersom att det går att reglera med kost. Nu har jag kommit fram till vad det här är för blogg, en dysfunktionell matblogg. Jag kommer att leta mig igenom diet-träsket med FODMAPs dieten som ledande lykta. För er som inte vet vad FODMAPs är för diet, vilket är de flesta, så kommer jag förklara det mer djupgående längre fram. Men det är en diet som byter ut gasbildande mat mot mat som är inte är det. Det är främst råvarorna men även tillagnings metoden hjälper tarmarna i sin kamp med matsmältningen. Många av mina recept är baserade på de kostråd som jag fått av min dietist och appen IBSfri. Det kompletteras med en matnyfikenhet och en många gånger rebellisk/arg diet-vägran.

Jag skriver för min egen del men jag vet att det är folk där ute som har samma/liknande problem som jag. Så jag hoppas att mina tankar, funderingar och recept kan hjälpa dig.