Jag bestämde mig för att baka glutenfritt bröd till min soppa. Gluten är en av de grejer som står på den långa nono-listan för FODMAPs. Glutenfritt bröd brukar vara så tråkigt, bara smular, är blekt och torrt. Nu blir det ett glutenfritt bröd men inte helt FODMAPS för jag bestämde mig för att ha äpple i för att få frallorna lite saftigare. Äpplet hjälper även degen att jäsa. Eftersom att mina mjölmixar tog slut fick jag spä ut med lite bovetemjöl.
Ingredienser:
25g jäst
2dl vatten
2dl mjölk
1/2dl fiberex
1msk fiberhusk
1 rivet ekologiskt äpple
2msk matolja
1msk ljus sirap
1 1/2 tsk salt
100g ljusmjölmix
250g mörkmjölmix
50g bovetemjöl
Börja med att värma upp vatten och mjölk till 37 grader. Blanda en del av spadet med jästen som du smulat ner i bunke, häl sedan i resten av spadet.
Blanda i fiberhusk och fiberex. Låt svälla i 10 minuter.
Riv äpplet och blanda i fiberhusk-blandningen.
Väg de olika mjölsorterna.
Blanda i sirapen, saltet och oljan i mjölblandningen
Vänd sedan i smeten.
Det blir en väldigt klibbig deg. Forma så gott du kan till bullar. För mig blev det 16 stycken.
Låt svälla under duk i 35 minuter. Pensla lätt med ägg. Grädda sedan i ugnen på 225 grader i 12-15 minuter.
Kom ihåg att sätta dem lite högre upp än "vanligt" bröd så ser de snyggare ut.
Resultatbilden kommer i nästa inlägg när soppan är klar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar